More than 50 flavours
Unique products

Peppernuts Amsterdam

Pepernoot recepten

Het oudste bekende recept voor pepernoten komt uit de 16e eeuw en beschrijft pepernoten als:

“Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan”.

De nieuwe, welervarene Utrechtsche keukenmeid uit 1771 spreekt over pepernoten met sukade en Afrikaanse staartpeper. De echte peper verdween in de 18e eeuw uit de ingrediëntenlijst voor het snoepgoed.

Sfeerfoto winkel - Peppernuts Amsterdam

Speciale pepernoten

Naast de traditionele pepernoot zijn er tegenwoordig vele spannende, lekkere en soms vreemde variaties
bedacht die het koekje een extra smaak geven.

In de winkels en webshop van Peppernuts Amsterdam vind je
ruim 30 varianten van dit typisch traditionele Nederlandse koekje!

Taaipop

Taaitaai, en specifiek een Taaipop, is een typisch Nederlandse koek met een oorsprong in de Filipijnen, herkenbaar aan zijn specifieke vorm. Taaitaai lijkt qua smaak veel op speculaas; er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is echter niet bros zoals speculaas, maar letterlijk “taai”.

Wist je dat verliefde mensen vroeger rond de Sinterklaastijd speculaaspoppen maakten voor hun geliefde? Als de ander de speculaaspop aannam dan wist je dat de liefde wederzijds was. Schonk je een meisje rond Sinterklaas een taaiman, dan werd het tegengestelde bedoeld. Dit gebaar gold als een vorm van bespotting die absoluut niet op prijs werd gesteld!

10178-Pepernoten-Peppernuts_Amsterdam

Weetjes

De Sinterklaasmarkt, een verdwenen traditie.
Alles verandert, ook het Sinterklaasfeest. Zo had je vroeger de Sinterklaasmarkt op de Dam. Tijdens een groot deel van de Amsterdamse historie was dit evenement de hoofdmoot van de openbare viering. De ‘Sinter Niclaesmarckt’ duurde van de middag van 5 december tot in de kleine uurtjes van 6 december. Er werden vooral lekkernijen verkocht, dus waarschijnlijk ook onze pepernoten ;). Er werden toneelstukjes opgevoerd en jongens en meisjes hosten en zongen. Door strenge calvinistische regenten werd de te ‘roomse’ markt na 1578 geregeld verboden, maar met weinig resultaat. Deze verdween pas echt in 1836, toen de Dam weer eens werd heringericht. Tijd voor een revival?

10185 - Originals peppernuts 200 gram sfeer foto - Peppernuts Amsterdam

My shopping cart

0 items

No products in the cart.